Blog

Huiswerk af, wie doet me wat?

Het schooljaar is weer begonnen! Terwijl we de onzekerheid van de afgelopen schooljaren voorzichtig naast ons neer proberen te leggen, wijzen we leerlingen weer op de basis van het leren. Eén van de onderwerpen die we vaak bespreken is: Als je je huiswerk maakt zonder het te snappen, wie doet je dan wat? Maar veel belangrijker…wat heb je eraan??

Ik heb het toch af?

Als wij met onze leerlingen meekijken naar het huiswerk dat ze aan het maken zijn, zien we vaak al snel op welk level het huiswerk gemaakt wordt. Het 1e ‘wie-doet-me-wat-level’ betekent, dat je je huiswerk af hebt. Niemand kan je wat maken, want ‘je hebt het toch af’?
Dikke duim voor jou, want waarschijnlijk heb je er best wat tijd en energie in gestoken. En dat heb je toch maar mooi gedaan.

Ik snap het!

Alleen…als je voor een toets een goed punt wil halen, is het zaak dat je de stof snapt. Toch?
Elke keer dat jij je huiswerk maakt, heb je de kans op een ‘snap-momentje’.  En als je elke keer je huiswerk maakt op dit 2esnaplevel’, dan hoef je voor een toets alleen nog maar wat te herhalen. Je snapt het namelijk al! De tijd die je extra nodig hebt voor het maken van je huiswerk tot level 2, verdien je dubbel en dwars terug bij het leren voor een toets! En denk even aan een toetsweek…als je dan voor veel vakken nog de stof moet gaan snappen, dan kom je vaak tijd tekort in de voorbereiding. ARGH…stress!

Het gevoel dat je extra tijd ‘kwijt bent’ aan je huiswerk, komt vaak ook doordat veel leerlingen zelf niet goed weten hoe ze op het snaplevel uit moeten komen. Als je alleen thuis aan je bureau zit te werken, kan dat ook best een uitdaging zijn. Maar toch is het eenvoudiger dan je denkt! Onze tips voor jou:
Vraag hulp aan je docent, zoek op internet naar heldere uitleg, werk samen met een klasgenoot die goed is in dat vak, of kom naar Studiebegeleiding Weert.

Wij dagen je uit om door te gaan. Level 1 is oké, maar het wordt pas leuk op level 2!