Interview

In gesprek met Youri

We gingen in gesprek met Youri, één van de medewerkers van Studiebegeleiding Weert. Youri werkt naast zijn studie geneeskunde al bijna 4 jaar bij ons.

Sinds wanneer werk je bij SBW en waarom doe je dit werk?

Ik ben begonnen bij SBW in juli 2017 en werk er nog altijd met net zoveel plezier! Ik ben begonnen met het begeleiden van leerlingen omdat ik het erg leuk vind om leerstof uit te leggen en ervoor te zorgen dat leerlingen iets ook echt begrijpen. Verder vind ik het werken met mensen en sociaal contact erg leuk, ik vind het dan ook leuk om af en toe ook even de tijd te nemen om met de leerlingen te praten over hun leven buiten school.

Wat doe je zelf qua studie en hoe ben je daar gekomen?

Ik zit momenteel in het eerste jaar van mijn studie geneeskunde aan de universiteit van Maastricht. Ik heb na het behalen van mijn VWO-diploma eerst een jaar natuurkunde gestudeerd aan de TU Eindhoven. Echter, deze studie was voor mij niet ‘sociaal’ genoeg. Ik miste het contact met mensen, het vooruitzicht op een baan waarbij ik de hele dag alleen achter de computer aan het werken was ontstemde me. Ik heb toen eens goed naar mijn persoonlijkheid gekeken en me afgevraagd: Wat voor baan past er nu echt bij mij? Met welke studie kan ik mijn voorliefde voor bètavakken combineren met ‘werken met mensen’. Ik kwam toen uit bij de studie geneeskunde omdat dit voor mij de ideale combinatie is tussen contact met mensen en de bètavakken studeren. Ik heb me toen aangemeld voor de selectieprocedure van geneeskunde en ben gelukkig toegelaten. Ik ben ontzettend blij met mijn keuze voor deze studie en ben er dan ook erg gemotiveerd voor!

Wat is jouw ‘gouden tip’ voor leerlingen?

Allereerst is het belangrijk om in jezelf te geloven! ‘Ik kan dit vak gewoon niet’, dat bestaat niet. Met de juiste hulp en het geloven in jezelf zal je zien dat je meer kan dan je zelf denkt! Qua leerstrategieën is mijn gouden tip: herhaling. Toen ik zelf nog op het VWO zat moest ik iedere dag na school zo’n 30 minuten naar huis fietsen. Als ik dan op de fiets naar huis zat ging ik dan even nadenken, wat heb ik vandaag allemaal geleerd? Ik herhaalde dan bijvoorbeeld een les van biologie of scheikunde in mijn hoofd. Ik geloof dat ik door iedere dag even kort te herhalen wat ik geleerd had die dag veel beter de leerstof onder de duim kreeg. Dit scheelde me in aanloop naar de proefwerkweek heel veel leerwerk omdat ik merkte dat al de stof veel beter in mijn hoofd was blijven zitten.

Wat is het leukste dat je ooit hebt meegemaakt tijdens je werk?

Ik vind dit een hele moeilijke vraag omdat ik eigenlijk nooit een vervelende dag op het werk heb gehad. Ik heb iedere dag eigenlijk wel een leuke dag bij SBW. Het is dan ook heel moeilijk om een specifiek moment op te noemen. Als ik dan toch een moment moet noemen dan zijn dat waarschijnlijk de ‘geslaagd-feestjes’ waarbij al de leerlingen die geslaagd zijn naar SBW komen om dit te vieren. Je ziet waarschijnlijk nergens zoveel blije gezichten als daar!

Wat is het eerste dat jij gaat doen in je ‘leven-na-corona’?

Deze vraag is een stuk makkelijker voor mij om te beantwoorden! Zodra alle maatregelen weer zijn ingetrokken ga ik meteen een avond de kroeg in met mijn vrienden. Ik heb het in deze periode erg gemist om met de hele groep samen te zijn en om lekker te socializen met alle andere jeugd bij ons in het dorp. De eerste avond dat het weer mag weet ik dan ook zeker dat we lekker naar onze stamkroeg gaan en hopelijk, als het weer het toelaat, er een lange terrasavond van maken! Verder voetbal ik in een soort van vriendenteam, Brevendia 4. Het gevoel van lekker ‘de wei’ in voor een potje amateurvoetbal op de zondagmorgen heb ik ook heel erg gemist! Ik kijk dan ook erg uit naar het lekker weer mogen voetballen met de jongens. Maar misschien kijk ik nog wel meer uit naar de derde helft met ze!