Blog

“Kom gamen”! 5 tips om deze lokroep te weerstaan

Herken je dit? Je wilde het eigenlijk niet doen, maar de hele tijd kwamen er berichtjes binnen, “kom gamen’” en dus ben je wéér in een potje beland. Na afloop merk je dat het al etenstijd is. Wéér geen huiswerk gemaakt, terwijl je dat eigenlijk wel van plan was.
Lessen volgen op hetzelfde scherm als waarop je een spel kunt spelen, of waarop je eindeloos door de foto’s van vrienden kunt scrollen, is een typisch gevalletje ‘kat op het spek binden’, nietwaar? Waarom wiskunde doen als je via hetzelfde scherm ook met je vrienden online samen kunt zijn?

Waarschijnlijk is het heel herkenbaar voor je, dat je tijdens het gamen, snapchatten of Tiktokken, helemaal opgaat in die andere wereld. Waar huiswerk helemaal niet bestaat. Lekker chill. Totdat… je je realiseert dat je niet genoeg tijd meer hebt om je huiswerk nog af te krijgen. Ach, dan kijk je morgen wel weer. En voor je het weet is de week voorbij en overzie je het allemaal niet. Je blijft vluchten in dat online wereldje maar in je achterhoofd zeurt continu een vervelend stemmetje, waarvan je weet dat het gelijk heeft.

Is dit voor jou herkenbaar? En wil je ervan af? Hier zijn 5 tips die je kunnen helpen:

1. Praat er met iemand over. Maakt niet uit wie; door hardop uit te spreken waar je mee zit, krijg je je doel weer helder. Bijvoorbeeld, dat je dit jaar echt over wilt gaan,  of dat je je punten wil ophalen. Of de achterstand in bepaalde vakken wil inhalen. En dat dat op deze manier niet gaat lukken…

2. Houd een week lang op papier bij hoe jij je tijd besteedt. Aantal uren online les, aantal uren social media, gamen, youtube, sporten, huiswerk maken, ‘niksen’…alles schrijf je op. Hoef je aan niemand te vertellen, als dat niet fijn voelt. Maar doe het wel eerlijk; anders houd je jezelf voor de gek en heb je er niets aan.

 3. Zet je doelen nu naast je tijdsbesteding. Zijn die doelen op deze manier haalbaar? Of is het toch handig om je tijd wat anders te gaan verdelen? Zet op papier hoeveel tijd je waaraan wil gaan besteden vanaf nu. Je tijdsplanning.

4. Schakel hulptroepen in om je aan je tijdsplanning te houden; dit is namelijk een moeilijk onderdeel! Dus gebruik je agenda, een kookwekkertje, deel je planning met je ouders en vraag ze om je te helpen je eraan te houden, of zoek zelf naar een andere manier. Eén ding is zeker; je phone is een slecht hulpmiddel! Want…de bron van heel veel afleiding. Aan de kant ermee, dus!

5. Tenslotte: Realiseer je dat wát je ook doet, je het met aandacht moet doen. Pas dan haal je er het maximale uit. Als je je huiswerk maakt met 100% aandacht, hoef je later minder tijd in het leren van die stof te steken. Pure winst.